Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στα εργασιακά δικαιώματα ήταν το αντικείμενο της σημερινής εκπομπής στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου αφιερώματος του Πρώτου Προγράμματος για την TTIP.
Είναι κοινή η διαπίστωση και ο προβληματισμός ότι η TTIP με την ομογενοποίηση των θεσμικών πλαισίων της Ευρώπης και της Αμερικής θα επιφέρει χαλάρωση της ευρωπαϊκής εργασιακής νομοθεσίας που είναι αυστηρότερη σε σύγκριση με τα αμερικανικά πρότυπα. Επιπλέον, ο νέος μηχανισμός διαιτησίας ISDS ενδέχεται να επιφέρει εμμέσως απώλειες θέσεων εργασίας καθώς η επιδίκαση εις βάρος κρατών δυσβάσταχτων προστίμων υπέρ επενδυτών δημιουργεί σοβαρές δημοσιονομικές συνέπειες. Ενστάσεις εκφράζονται και για το γεγονός επιτρέπει μέσω της περαιτέρω απελευθέρωσης υπηρεσιών ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις καθώς νέα κεφάλαια εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά αποζητώντας και επιβάλλοντας νέο εργασιακό πλαίσιο.

Τραχανατζής Στάθης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΓΣΕΕ – Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας & Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ (ηχητικό)
«Ο συνδικαλιστικός κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί με την προοπτική αυτής της συμφωνίας όσο θα έπρεπε. Είμαστε πίσω σε αυτό ίσως και λόγω των σοβαρών θεμάτων που μας απασχολούν λόγω των μνημονίων. Είναι όμως σημαντικό καθώς πρόκειται για μία συμφωνία που αφορά το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Όταν μία τέτοια συμφωνία επιτρέπει μία εξωθεσμική διαιτητική διαδικασία μεταξύ κράτους και εταιρείας καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό.  Αν περάσει η συμφωνία αυτή θα είναι μία νέα φιλελεύθερη νότα ακόμα πιο σκληρή. Θα επιδεινώσει την πρόσβαση των εργαζομένων στα κοινωνικά δίκτυα. Θα επηρεάσει περαιτέρω τις συλλογικές συμβάσεις, θα απορυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και βέβαια θα απομακρύνει τους εργαζόμενους από τις υπηρεσίες υγείας. Το μόνο κριτήριο που δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η απασχόληση. Εμείς είμαστε υπέρ μίας ανάπτυξης που έχει σχέση με την αειφορία, τα εργασιακά δικαιώματα, το δίκαιο φορολογικό σύστημα και την ποιότητα ζωής και εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον.»

Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (ηχητικό)
«Το θέμα της TTIP μας απασχόλησε από τους πρώτους μήνες που βρεθήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και μελετάμε τις επιπτώσεις του. Δεν θα επιφέρει αύξηση του πλούτου και οικονομική μεγέθυνση όπως υποστηρίζουν. Αντίθετα θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας και σύμφωνα με μελέτη το μόνο οικονομικό όφελος είναι ένα επιπλέον εισιτήριο λεωφορείου ανά μήνα. Το μόνο που θα επιφέρει είναι επιπλέον κέρδος για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στόχο έχουν να συγκεντρώσουν όλο τον πλούτο. Η μυστικότητα με την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ούτε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν ανοιχτή πρόσβαση στα έγγραφα δημιουργεί από μόνη της μία προβληματική».

Μασουράκης Μιχάλης, Οικονομικός Σύμβουλος (Chief Economist) του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ηχητικό)
«Από την TTIP ευνοούνται δύο μεγάλες οικονομικές ζώνες που κατέχουν το 50% του ΑΕΠ και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Σε επίπεδο εισαγωγών/εξαγωγών θα υπάρχει καθαρό όφελος. Η ομογενοποίηση των ρυθμιστικών πλαισίων εκατέρωθεν του Ατλαντικού θα ωφελήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν εκτός των αγορών τους.  Οι ΜμΕ είναι αυτές που θα μπορούν ευκολότερα να εξάγουν. Τόσο οι ελληνικές όσο και ευρύτερα οι ευρωπαϊκές θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ευκολότερης διείσδυσης στην αμερικανική αγορά. Άλλωστε η αμερικανική αγορά εργασίας έχει τη μισή ανεργία σε σύγκριση με την Ευρώπη, είναι μία πιο ελεύθερη οικονομία ενώ η ευρωπαϊκή είναι πιο συντηρητική. Θεωρώ ότι είναι ανοησίες οι ισχυρισμοί ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι παιδάκια που θα τους κοροϊδέψουν οι καουμπόηδες. Ως προς την μυστικοπάθεια με την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις το τελικό κείμενο θα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια επομένως δεν προκύπτει τόσο σοβαρό ζήτημα. Η υπόθεση του ISDS δεν είναι κάτι καινούργιο υπάρχει ήδη. Αν δημιουργηθούν όμως σώματα Διαιτησίας που θα μεροληπτούν ενδεχομένως υπέρ των εταιρειών να υπάρχει όντως τότε κάποιο θέμα. Ίσως θα ήταν προτιμότερα τα σώματα αυτά να στελεχώνονται από δικαστές και όχι από δικηγόρους διαφόρων εταιρειών. Δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται φοβικά σύνδρομα ανάλογα με αυτά που καλλιεργούνται και εν όψει ένταξης στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντος και το ίδιο βέβαια θα πράξουν και οι Αμερικανοί».

Ζωγραφάκη-Τελεμέ Ελένη, Πρόεδρος της ΟΛΜΕ – Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ηχητικό)
«Η ΟΛΜΕ από την αρχή είχε πάρει θέση ενάντια σε αυτή τη συμφωνία. Έχουμε μάλιστα εκδώσει ήδη κάποια ψηφίσματα. Δεν είναι μόνο το εργασιακό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης αφορά κοινωνικό αγαθό. Η συμφωνία θα κρίνει ευθέως ή θα περιορίζει τις δημόσιες πολιτικές. Ο τομέας της παιδείας και της εκπαίδευσης θα έπρεπε να εξαιρείται από τις συζητήσεις. Δεν θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν εθνικές πολιτικές. Ενώ σε άλλους τομείς παρακολουθούμε μία βαθιά διείσδυση των κεφαλαίων φαίνεται ότι ο βαθμός διείσδυσης τους στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης δεν είναι επαρκής και για αυτό τους στοχοποιούν. Επίσης το ISDS στον τομέα της εκπαίδευσης θα αφαιρέσει εμμέσως το δικαίωμα των κρατών να χαράσσουν τη δική τους εθνική πολιτική παιδείας».

Ακούστε την εκπομπή


Σχετικά video


AFL-CIO’s “Workers Speak Out About the Trans Pacific Partnership”


Σχετικά Links:
Το ισχυρό συνδικάτο της Γερμανίας IG METALL ενάντια στην TTIP
ΑΔΕΔΥ: «Οχι στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων