Κατά την τρίτη ημέρα του αφιερώματος του Πρώτου Προγράμματος στην TTIP, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2, καλέσαμε τους φιλοξενούμενους μας να μας βοηθήσουν να δώσουμε απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τις υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση στα φάρμακα.

Σε ποιο βαθμό δηλαδή και υπό ποιες μορφές η TTIP  θα επηρεάσει τις υπηρεσίες στον τομέα υγείας αλλά και το εμπόριο φαρμάκων καθώς και τη δυνατότητα παραγωγής  γενόσημων στις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες που συνεπάγεται πρόσβαση στον φτηνό φάρμακο.

Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η TTIP ενδέχεται εν τέλει να επηρεάσει τους δύο αυτούς τομείς ως εξής: πρώτον, απελευθερώνοντας τις υπηρεσίες υγείας να παρέχει μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε εταιρείες του κλάδου να διεισδύσουν στη συγκεκριμένη αγορά αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και αποδυναμώνοντας τα εθνικά συστήματα υγείας και δεύτερον επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής των πνευματικών δικαιωμάτων στις πατέντες των φαρμάκων δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα κλινικά στοιχεία σε άλλες εταιρείες του κλάδου να αναπτύξουν γενόσημα και επομένως να παρέχουν στην παγκόσμια αγορά φτηνότερα φάρμακα.

Για το θέμα μίλησαν οι:

Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ηχητικό)
«Το φάρμακο αποτελεί δικαίωμα. Η εν λόγω συμφωνία δυσκολεύει την εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο. Οι ΙχΣ δραστηριοποιούνται σε 60 χώρες και έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν φτηνά γενόσημα φάρμακα σε 9 εκατομμύρια ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη για να αντιμετωπιστούν σοβαρές μολυσματικές και όχι μόνο ασθένειες. Η TTIP στόχο έχει να μειώσει τη ζωή των γενόσημων φαρμάκων και να ενισχύει το σύστημα των πνευματικών δικαιωμάτων για τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι εταιρείες μάλιστα αυτές για να αποφύγουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες έχουν εισαγάγει μία νέα πρακτική λανσάροντας το ίδιο φάρμακο σε άλλη συσκευασία ή με άλλο χρώμα ανανεώνοντας έτσι τη ζωή της πατέντας. Είναι μύθος ότι η επέκταση της ζωής της πατέντας στα φάρμακα στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης που προορίζεται για τον σκοπό αυτό είναι δημόσιο χρήμα. Η παράταση της πατέντας συνεπάγεται καθυστέρηση της ανάπτυξης των γενόσημων και κατά συνέπεια τον μερικό ή ολικό αποκλεισμό μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού στο φτηνό φάρμακο».

Αλέξης Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ (ηχητικό)
«Η TTIP στοχεύει στην κατάργηση της ευρωπαϊκής αρχής προφύλαξης που σχετίζεται άμεσα με τον τομέα της υγείας και του φαρμάκου. Θα ευνοήσει την στόχευση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και ως εκ τούτου θα προκύψουν παγκόσμιες εταιρείες που θα ελέγχουν τη συγκεκριμένη αγορά. Οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι άμεσες και έμμεσες. Για παράδειγμά η αύξηση του junk food χωρίς σήμανση θα επηρεάσει επίσης την υγεία των πολιτών. Ουσιαστικά θέλουν να αναπτύξουν ένα κομμάτι της αγοράς στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίες δεν επικεντρώνονται στις υπηρεσίες αλλά στο κέρδος. Κεντρικός στόχος είναι η διάλυση της εργασίας. Θα δημιουργήσει εργαζόμενους «Μανωλάδας». Επίσης η φτώχεια οδηγεί πληθυσμούς σε εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης, οι οποίοι υποκρύπτουν κινδύνους όπως η διαβίωση τους σε περιοχές που αναπτύσσονται μολυσματικές ασθένειες όπως ο έμπολα»

Γιώργος Κυρτσος, Ευρωβουλευτης ΝΔ (ηχητικό)
«Ψήφισα υπέρ στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η TTIP δημιουργεί μία μεγάλη αγορά υπηρεσιών και δίνει και ευκαιρίες στην ελληνική ναυτιλία. Δημιουργεί νέες συνθήκες ανταγωνισμού. Η TTIP έχει οικονομική χρησιμότητα. Ωστόσο υπάρχουν και οι γκρίζες ζώνες όπως τα στοιχεία αδιαφάνειας όπως και το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα ρυθμίζονται οι δικαστικές διαμάχες. Η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Το ότι κάποιες εταιρείες ενδέχεται να κάνουν χρήση για παράδειγμα ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων αυτό συμβαίνει και σήμερα. Η Ελλάδα επίσης από τη θέση που βρίσκεται θα πρέπει να δουλέψει και να επικεντρωθεί σε 2 με 3 σημεία αυτής της εξέλιξης και να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αν και ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι διχασμένη ωστόσο ως προς το ΑΕΠ της, που ξεπερνάει αυτό των ΗΠΑ, την καθιστά ισχυρή οικονομική δύναμη. Επομένως οτιδήποτε μπορεί να μας ενώσει και να μας καθιερώσει ως πρωταγωνιστή στη διεθνή σκηνή είναι ελπιδοφόρο. Αν και η TTIP παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια στον ανταγωνισμό δεν θεωρώ ότι τα δημόσια συστήματα υγείας απειλούνται από αυτό».

Γιάννης Νάτσης, Βρυξέλλες, Υπεύθυνος Φαρμακευτικής Πολιτικής του European Public Health Alliance (ηχητικό)
«Στο τομέα της υγείας υπάρχουν πολλά ανησυχητικά σημάδια. Η TTIP θέλει να εισαγάγει διεθνή standards υποβαθμίζοντας τα πολύ αυστηρά ευρωπαϊκά. Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά να εντάξουν στην TTIP λεπτομερείς διατάξεις που αφορούν τις άδειες στα φάρμακα, την τιμολόγηση και την πολιτική αποζημιώσεων. Στο κομμάτι αυτό αντιστέκεται σθεναρά προς το παρόν η ΕΕ. Η επέκταση του χρόνου προστασίας της πατέντας δεν θα μας δώσει πιο φτηνά φάρμακα ούτε να αυξήσει τις δαπάνες και την ποιότητα στις έρευνες. Είναι μύθος ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δαπανούν περισσότερα από 2 δις. στην ανάπτυξη του κάθε φαρμάκου όταν όλοι όσοι ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα γνωρίζουμε ότι το κόστος αυτό δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. Επιπλέον ανεβάζοντας τις τιμές των φαρμάκων και το κόστος απειλείται η επιβίωση των εθνικών συστημάτων υγείας. Η κοινωνία των πολιτών συμμετέχουμε ενεργά στο διάλογο με την Κομισιόν αλλά ζητάμε μεγαλύτερη πρόσβαση στα έγγραφα. Το μόνο που ίσως βοηθήσει είναι η εναρμόνιση των νομοθεσιών στις κλινικές μελέτες αλλά και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μην λειτουργήσει αυτό εις βάρος, να υποβαθμίσει δηλαδή τα ευρωπαϊκά standards που είναι πολύ πιο υψηλά σε σύγκριση με αυτά των ΗΠΑ. Στο ερώτημα που έχουμε απευθύνει στο αν υπάρχει από αυτή τη συμφωνία όφελος για την υγεία έχουμε λάβει πάντα την ίδια απάντηση, ότι υπάρχει ομοφωνία μόνο στο θέμα των κοινών επιθεωρήσεων».

Πάνος Παπαδόπουλος, διευθυντής γραφείου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξυνού (ηχητικό)
«Η TTIP δεν αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ότι γνωρίζουμε είναι μέσω διαρροών. Η συμφωνία προσβάλλει ευρύτερα τη δημόσια υγεία. Η εναρμόνιση των νομοθεσιών με τα αμερικανικά standards εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές και για τους πολίτες. Η τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων είναι μία πολύ σοβαρή πολιτική και ως εκ τούτου είμαστε έτοιμη να διαμορφώσουμε μία νέα πολιτική. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η επιτροπή διαπραγμάτευσης για την τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα. Πάντως παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην TTIP διότι αν προχωρήσει με τις γκρίζες ζώνες θα μας οδηγήσει σε θεσμικού ατραπούς»

Ακούστε την εκπομπή


Σχετικά video


Doctors without Borders’ “Trans-Pacific Trade Pact: Hands Off Our Medicine”


Σχετικά Links:
TTIP will force all Europeans to take Greece’s medicine


Σχετικά Αρχεία:
«Υγεία και Εμπόριο: τι να ελπίζουμε για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης»