Ο επίλογος  του αφιερώματος του Πρώτου προγράμματος στην TTIP αφιερώθηκε στα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της TTIP. Έγινε αναφορά στις λεγόμενες «Free TTIP Zones» και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, περιοχές στις οποίες οι κάτοικοι έχουν πλέον επιλέξει να στηρίξουν αποκλειστικά τις τοπικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων. Επίσης, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο κινήματα σε όλον τον κόσμο καλούν σε δράση τους πολίτες ενάντια στην TTIP, αλλά και η ελληνική συμμετοχή στα κινήματα αυτά καθώς και οι έως τώρα δράσεις που έχουν λάβει χώρα εντός συνόρων.

Για τα θέματα αυτά μίλησαν στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη και την Ειρήνη Γιανναρά οι:

Ευριδίκη Μπερσή, Δημοσιογράφος
«Η αντίθεση στις εμπορικές συμφωνίες δεν είναι αντίθεση στο διασυνοριακό εμπόριο, αλλά μία προσπάθεια να συζητητθεί ανοικτά το είδους εμπορική πολιτική θέλουμε, ποιος οφελείται και ποιος βλάπτεται. Βασικός όρος των εμπορικών συμφωνιών είναι ότι απαγορεύεται να προτιμηθούν τα εγχώρια προϊόντα αντί των εισαγόμενων, κάτι που προβληματίζει όσους πιστεύουν στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ έχουν φθάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλειοψηφία στο Κογκρέσο για την έγκριση της συμφωνιας του Ειρηνικού (ΤΡΡ). Αν τυχόν – αν τυχόν- κάποιος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου έχει την περιέργεια να μάθει τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ μπορεί να ζητήσει να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα το ειδικό δωμάτιο στο οποίο οι βουλευτές, με δρακόντειους περιοριστικούς όρους, μπορούν τουλάχιστον να διαβάσουν κάποια έγγραφα.»

Βάσω Κανελλοπούλου, Οικονομολόγος -Υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της εναλλακτικής κοινότητας «ΠΕΛΙΤΙ»(peliti) (ηχητικό)
«Προστατεύουμε εδώ και 20 χρόνια τις παλιές ποικιλίες, ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κίνημα και εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι θα ενισχυθούν τα πνευματικά δικαιώματα και οι πατέντες που υπάρχουν πάνω στους χώρους που αγοράζουν οι αγρότες. Όπως είναι οι μουσικοί, ο κινηματογράφος έτσι και οι σπόροι σήμερα έχουν πνευματικά δικαιώματα και πατέντες και ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να αγοράσει κάθε χρόνο, αυτό ισχύει για τους εμπορικούς σπόρους όχι για τις παλιές ποικιλίες που προστατεύουμε εμείς που είναι ελεύθερες δικαιωμάτων. »

Γιάννης Κιμπουρόπουλος, Δημοσιογράφος (ηχητικό)
«Την TTIP που αφορά την εμπορική και επενδυτική συνεργασία ΗΠΑ ΕΕ πρέπει να τη δούμε σε συνδυασμό και με άλλες συμφωνίες στον υπόλοιπο κόσμο. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο συμφωνιών που προσπαθούν να κάνουν μια παράκαμψη των αποτυχημένων μέχρι σήμερα συνομιλιών για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου.»

Κώστας Φωτεινάκης, Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturfiends Greece – Διαχειριστής του blog STOP TTIP Greece (ηχητικό)
«Έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2015 να σπάει η σιωπή της ενημέρωσης, όμως είμαστε πολύ πίσω στο θέμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης… Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω και σε επίπεδο πληροφόρησης για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η TTIP στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία.»

Florian Horn, project manager του γραφείου των Βρυξελλών «Ρόζα Λούξεμπουργκ» στην Ελβετία (ηχητικό)
«Η αντίσταση κατά της TTIP αποτελεί ένα από τα ελάχιστα θετικά παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορούν να υπάρξουν υπερεθνικά κινήματα διαμαρτυρίας στην ΕΕ. Το βασικό χαρακτηριστικό των κινημάτων κατά της TTIP στην Ευρώπη είναι ότι οι λαοί της Ευρώπης φαίνεται ότι καταλαβαίνουν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική εξωτερικού εμπορίου και επενδύσεων αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζεται στην ΕΕ και επομένως είναι σαν ένας κακός μεγάλος αδελφός της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και των ολέθριων πολιτικών λιτότητας. Είναι ενδιαφέρον ότι μια συμφωνία εμπορίου έχει σφοδρές αντιδράσεις στην ΕΕ. Η ατζέντα της TTIP εισχωρεί βαθιά στην πολιτική δομή της κοινωνίας. «

Ακούστε την εκπομπή


Σχετικά video


WikiLeaks is raising €100,000 reward for the Transatlantic Trade and Investment Partnership “TTIP”


StopTTIP | TTIP | TAFTA | Reporter confronts EU-Commissioner with their own ordered study!


Σχετικά Links:
10 λόγοι που απορρίπτουμε την TTIP
3,263,920 υπογραφές αρκετές για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα από το Γιβλαρτάρ ως το Ταλίν
250.000 οι διαδηλωτές κατά της TTIP στο Βερολίνο