Οι επιπτώσεις της TTIP στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και ευρύτερα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτέλεσαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου αντικείμενο της δεύτερης εκπομπής του αφιερώματος του Πρώτου Προγράμματος για τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τη διαμόρφωση της νέας Συμφωνίας για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

Για μία ακόμα μέρα η πλειοψηφία των καλεσμένων επεσήμανε τις δυσκολίες αλλά και την επικινδυνότητα για την έκβαση της εν λόγω διαπραγμάτευσης που εγκυμονεί πέπλο μυστικότητας υπό το οποίο διεξάγεται. Επίσης κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η TTIP αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν να αποσυρθεί ένα προϊόν από την αγορά αν υπάρχει πιθανότητα να αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ακόμη και χωρίς επαρκή επιστημονικά στοιχεία ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη αρχή επιβάλει στην εταιρεία να αποδείξει ότι το προϊόν της είναι ασφαλές, μία αρχή η οποία δεν ισχύει στις ΗΠΑ.
Στην εκπομπή μίλησαν οι:

Φίλιππος Αναγνωστόπουλος, Περιβαντολόγος με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής περιβαλοντικής πολιτικής (Ηχητικό)
«Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση που δεν αφορά μία διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Είναι μία διαμάχη μεταξύ μεγάλων εταιρειών εναντίον κρατών. Οι μεγάλες πολυεθνικές με την TTIP μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τα όπλα για να μπορούν να προστατεύσουν πλήρως την κερδοφορία τους χωρίς να επηρεάζονται από τις εθνικές πολιτικές. Για παράδειγμα ο ενεργειακός κολοσσός Cevron έχει παραδεχτεί δημοσίως ότ η TTIP είναι υποβοηθητική στις δραστηριότητας καθώς την προστατεύει και λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολιτικές που προστατεύουν την προστασία του περιβάλλοντος και τις νέες φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές πολιτικές. Στην παρούσα φάση περισσότερες οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος διεξάγουν μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου όπως και σχετικές μελέτες»

Τζανέτος Καραμίχας, Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ (Ηχητικό)

«Η αμερικανική αγορά υποδέχεται πολύ θετικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα λόγω υψηλού επιπέδου ποιότητας. Μία τάση που ενισχύεται και από σχετικές μελέτες μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων που εκθειάζουν τα ελληνικά προϊόντα. Η TTIP θα άρει τους πολύ υψηλούς δασμούς που ισχύουν για την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Ως εκ τούτου η TTIP θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν τίθεται θέμα εμπορικών συμφωνιών αλλά ποιότητας των προϊόντων και σε ποιους απευθύνονται. Τα ελληνικά προϊόντα προορίζονται για υψηλά εισοδήματα και υψηλό βιοτικό επίπεδο όπως αυτό των Αμερικανών καταναλωτών. Δύο είναι τα καθοριστικά σημεία για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως προς την δυνατότητα εξαγωγής τους στην αμερικανική αγορά: οι χαμηλοί δασμοί και η νομισματική ισοτιμία»

Hanny Van Geel, Μέλος του διεθνούς κινήματος Via Campesina (Ηχητικό)

«Η TTIP αυξάνει την επιρροή των μεγάλων πολυεθνικών. Επιφέρει μείωσης των παραγωγών τροφίμων στην ΕΕ διότι δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν προϊόντα με άλλα πρότυπα παραγωγής. Θα δημιουργήσει επομένως ένα πρόβλημα εξάρτησης των παραγωγών. Ως εκ τούτου θα δημιουργηθεί μία βιομηχανική γεωργική παραγωγή για την οποία θα ζητούνται απλά φτηνά εργατικά χέρια αντί για ανεξάρτητοι καλλιεργητές. Επιπλέον η συμφωνία θα πλήξει την ποιότητα των τροφίμων που θα είναι πολύ χαμηλότερη και θα εξαφανίσει τη σήμανση για την ποιότητα των προϊόντων. Αν και υπάρχει ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών γεωργικών οργανώσεων ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό καθώς σε αυτές συμμετέχουν η μεταποιητική βιομηχανία, οι έμποροι και μεγάλοι συνεταιρισμοί και δεν έχουν εκπροσώπηση οι μικροί καλλιεργητές. Ζητάμε λοιπόν σεβασμό στην κυριαρχία: οι λαοί πρέπει να επηρεάζουν την τροφή τους και να αποφασίζουν για την τροφή που καταναλώνουν»

Κεκελέκη Ευαγγελία, Γενική Γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών | ΚΕ.Π.ΚΑ (Ηχητικό)

«Τίθεται σοβαρό θέμα διαφάνειας ως προς τη διαπραγμάτευση. Ασκούνται ισχυρές πιέσεις από την άλλη πλευρά να καταργηθεί η αρχή της προφύλαξης στην ΕΕ. Ουσιαστικά με την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας οπισθοχωρούμε ως προς τα κεκτημένα δεκαετιών στην προστασία των καταναλωτών. Σε αντίθεση με την ΕΕ ο καταναλωτής στην Αμερική προστατεύεται μόνο από τα Δικαστήρια και εφόσον προσφύγει σε αυτά και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε μεγάλο ποσοστό συλλογικών προσφυγών. Αν και υπάρχει ανοιχτή διαβούλευση της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ωστόσο είναι κοινή η ανησυχία όλων για την ανατροπή που ενδέχεται να επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για την προστασία των καταναλωτών.»

Νότης Μαριάς, ευρωβουλευτής Ανεξάρτητος (Ηχητικό)

«Το θέμα της μυστικότητας υπό την οποία διεξάγονται οι εν λόγω διαπραγματεύσεις έχει τεθεί επανειλημμένα σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών. Το επιχείρημα ότι όταν η διαπραγμάτευση διεξάγεται δημόσια δεν είναι αποτελεσματική είναι ψευτοεπιχείρημα. Η δε ρήτρα εμπιστευτικότητας με την οποία δεσμεύονται οι ευρωβουλευτές που έχουν πρόσβαση στα έγγραφα αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Έχουν προωθηθεί μάλιστα σχετικά ψηφίσματα και στην Επιτροπή Αναφορών τα οποία οδεύουν προς την Ολομέλεια. Αντίθετα οι Αμερικανοί Γερουσιαστές, οι συνεργάτες τους, εκπρόσωποι 700 εταιρειών και εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στα έγγραφα της διαπραγμάτευσης. Επίσης πιέζουν να αρθεί η αρχή της προφύλαξης και να αντικατασταθεί με δήθεν διεθνή standards που εγκυμονούν κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών. Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν σε όλη αυτή την υπόθεση δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι μεικτή που σημαίνει ότι και οι κυβερνήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών και ότι τα εθνικά κοινοβούλια και το ελληνικό θα πρέπει να θέσουν βέτο σε θέματα της διαπραγμάτευσης πριν να ολοκληρωθεί γιατί τότε θα είναι αργά»

Ιμπραήμ Δημήτρης, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Greenpeace στην Ελλάδα (Ηχητικό)

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε με την TTIP κεκτημένα δεκαετιών εν μία νυχτί. Τα εμπόδια που ισχυρίζονται ότι θα αρθούν δεν είναι εμπορικά αλλά διοικητικά και αποτελούν εμπόδια στην διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ουσιαστικά προωθείται η στρεβλή έννοια της ανάπτυξης. Την νομοθεσία θα γράφουν οι εκπρόσωποι πλέον των πολυεθνικών. Ως Greenpeace προωθούμε συνεχώς εκστρατείες ενημέρωσης με στόχο να υπάρξει μία ευρωπαϊκή συντονισμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση»

Ακούστε την εκπομπή


Σχετικά video


Institute for Agriculture & Trade Policy’s “Fast Track to an Empty Basket”


Monsanto Documentary


Σχετικά Links:
Dirty hands on dirty deals
TTIP: a box of tricks for corporate climate criminals
Η Γερμανία διαμαρτύρεται για τη μη πρόσβαση στις πληροφορίες – Συνδικάτα καλούν αγρότες για ενημερωθούν